2013. szeptember 1., vasárnap

Hol van a többi kilenc?

A tíz leprás gyógyulása
Lukács 17/11-19
Amikor Jézus úton volt Jeruzsálem felé, Samária és Galilea között haladt át. Amint beért egy faluba, szembejött vele tíz leprás férfi, akik távol megálltak, és kiáltozva kérték: "Jézus, Mester, könyörülj rajtunk!" Amikor meglátta őket, így szólt hozzájuk: "Menjetek el, mutassátok meg magatokat a papoknak." És amíg odaértek, megtisztultak. Egyikük pedig, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, és fennhangon dicsőítette Istent. Arcra borult Jézus lábánál, és hálát adott neki. Ez pedig samáriai volt. Jézus ekkor így szólt: "Vajon nem tizen tisztultak-e meg? Hol van a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszatért volna, hogy dicsőítse Istent, csak ez az idegen?" És ezt mondta az Úr: "Kelj fel, menj el, hited megtartott téged."


Egy rövid kis leírás arról, mi is a lepra:
A lepra a bibliai idők óta ismert fertőző betegség. Súlyosan torzító bőrgyulladás, perifériás idegkárosodások és progresszív testi és szellemi leépülés jellemzi.
A leggyakoribb tünetek a következők: A bőrben gümőkórhoz hasonló csomók keletkezése. A pigmenthiányos bőrfelületek érintésre, hőre vagy fájdalomra nem érzékenyek. A bőr károsodásai hónapok alatt sem gyógyulnak be. A környéki idegek károsodása, amely érzéskiesésekben és izomgyengeségben nyilvánul meg. Az érzéskiesés legjellemzőbb formája a végtagokban megjelenő állandó zsibbadás. Az izommozgásokat koordináló mélyérzések kiesése miatt gyakoriak az ujjak, kezek, lábak, lábujjak elveszítése. Ehhez járul a környéki idegrendszer izomtápláló hatásának kiesése is. A baktérium megtámadja az orrcsontokat, amelynek következtében az orrszövet eltűnik. A betegség terjedésében fontos szerepet játszik az, hogy az orrváladék igen sok leprabaktériumot tartalmaz. A szemben az üvegtest gyulladása - kezeletlen esetben vaksággal jár - és a szemhéjak bénulása jön létre.
A lepra egy nagyon borzalmas betegség, amit abban az időben nem lehetett gyógyítani. Itt van ez a tíz férfi, akiket Jézus meggyógyított. Mennyit szenvedtek, mennyi fájdalmat, megvetést éltek át ezek az emberek. Jézus teljesen éppé és tökéletessé tette testüket.  A tízből csak egy ment vissza megköszönni. Sajnos ma is így van sokszor. Elmennek az emberek a Gyülekezetbe legvégső kapaszkodóként és amikor meggyógyítja az Úr nagyon sokan soha nem térnek vissza. Elfelejtkeznek arról, Ki is volt valójában aki a csodát tette velük.
Jézus most is azt kérdezi: Hol van a többi kilenc?
Ha te esetleg a többi kilenchez tartozol, ne késlekedj térdet hajtani és megköszönni az Úrnak. Még nem késő!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése