2013. szeptember 11., szerda

A szívünk mint Isten "kertje"

"Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek." (Ezékiel 36:26)

Mielőtt még újjá nem születtünk kőszívünk volt, azt mondja az Úr. Ő ezt a kőszívet teljesen egy új, hús szívre cserélte.


Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden. (2Kor. 5,17)

Annyira kedves az Úr, olyan egyszerűen tanít bennünket.
A régi, gazos,kemény szívünket Ő megmunkálta a szeretetével és egy teljesen új szívre cserélte. A Szent Szellem erejével meglágyította a mi kemény szívünket , alkalmassá tette az Ige befogadására és hogy ott gyökeret verjen és növekedjen, gyümölcsöt teremjen.

A magvetőpéldázatában (Mt.13/1-24) nagyon szépen elmagyarázza Jézus, a talaj minőségét, a szív állapotát. Négy féle szívről beszél az Úr A magvető hinti az Igét. Nem mindegy milyen talajba esik a mag. Az első, amelyik az Útra esik. Amikor valaki hallja Isten Igéjét, de egyáltalán nem kap belőle megértést.
A második a köves talaj. Amikor valaki hallja az Igét, rövid ideig örül is neki, de nem ver gyökeret a szívében. Amikor pl. a Gyülekezetben azt halljuk, hogy Jézus sebeiben meggyógyultunk, akkor örvendezünk, de amikor már kilépünk az ajtón, a fájdalmainkra, betegségünkre tekintünk.
A harmadik a gyomos talaj. Halljuk az Igét, de a gondok, aggodalmak, félelmek elfojtják Isten üzenetét és nem hoz termést.
A negyedik talaj a jó talaj, amikor az Igét megértjük, gyökeret ver a szívünkben és senki és semmi nem tudja onnan kitépni. A gondok, problémák ellenére is megállunk hitben.
Hogy tudjuk ezt elérni?
Mivel Isten egy új szívet adott nekünk, arról nekünk kell gondoskodnunk, hogy az Ige megerősödjön és termést hozzon. A "kertünket ápolni és gondozni kell. Minden gazt, ami megfojtaná a magot, gyökerestől ki kell tépni. A gaz ugyanis elszívja az erőt, a nedvességet a magtól és megfojtja azt. Ami olyan dolog az életemben, ami nem kedves Istennek,el kell távolítani. Ne féljük és ne aggódjunk. Ezek a mag elfojtását okozzák. Aztán amikor a mag gyökeret vert a szívünkben folyamatosan öntözni kell. Hogyan? Megvalljuk Isten Igéjét, hogy erősödjön. Ápoljuk kapcsolatunkat az Úrral. Élő közösségben kell lennünk Istennel. Beszélgessünk vele,dicsőítsük Őt, és fontos, hogy elcsendesedjünk és várjunk az Úrra. Ő szól hozzánk és tanít bennünket. Táplálkozzunk Isten Igéjével.
Amennyiben nem ápoljuk a kertet, úgy járunk,mint a gazda, aki elvetette a magot, de semmit nem csinált mást azon kívül, hogy minden nap kiment és nézegette, mikor terem a mag.Közben a gaz benőtte és nem termett semmit.
Mi gondozzuk Isten "kertjét", a növekedést pedig maga Isten  adja és a gyümölcstermés nem marad el.


Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése