2015. november 9., hétfő

Vendégszeretet

(Zsidó levél 13,2) 
„A vendégszeretetről el ne felejtkezzetek, mert ez által némelyek, tudtokon kívül, angyalokat vendégeltek meg.”

(Római levél 12,13) 
„A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet.”

I. Mózes 18/1-5
A déli hőség idején Ábrahám éppen a sátra bejárata előtt ült, amikor 2 fölnézett, és látta, hogy három férfi áll a sátra előtt. Eléjük sietett, tisztelettel a földre borult, 3 majd ezt mondta: Uram, kérlek, ne kerüld el szolgád házát! 4 Legyetek a vendégeim! Hadd hozzak egy kis vizet, hogy megmossátok lábatokat! Pihenjetek meg kissé e fa árnyékában! 5 Hozok egy falat kenyeret, hogy felfrissüljetek, mielőtt tovább indultok, ha már erre visz az utatok! Legyen úgy, ahogy mondtad válaszolták a férfiak.

Mózes, amikor a három férfi elé sietett, még nem tudta, hogy kik ők. Nem tudta, hogy kiket vendégel meg. A lehető legjobbat adta nekik.
Ő egy vendégszerető ember volt.
Nekünk is annak kell lennünk, hiszen azt mondja az ige, hogy gyakoroljuk a vendégszeretetet. A vendégszeretet alapja nem a nagy dinom-dánom, nem az órákig tartó főzés-sütés...., hanem a szeretet. Betérhet hozzánk a szomszéd, a munkatárs, egy nagyon jó ismerős..... Mit teszünk ilyenkor?
Én voltam már olyan valakinél, ahol még azt sem mondták, hogy üljek le.. A vendégszerető ember első gondolata az, hogy tud kedveskedni a hozzá betérőhöz. Nem arról van szó, hogy rögtön álljunk neki levágni egy tyúkot, vagy süssünk süteményt.
A körülményeinkhez és az adott helyzethez képest, mi a legjobb, legtöbb amit adhatok. Egy szék, ahová helyet tud foglalni, egy kávé, vagy épp egy pohár víz, amivel megtudom kínálni. Mindegy mi, csak szeretetből adjuk.
A vendégszeretetet nem csak otthonunkban gyakorolhatjuk. Szembejöhet velünk az utcán egy idegen, aki "vendégként" van a városban, vagy az országban. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy invitáljuk meg az otthonunkba. Viszont ha útbaigazítást kér, mert nem tudja hogy hol találja meg azt a bizonyos épületet, vagy teret, vagy bármit, akkor legyünk készségesek arra, hogy szeretettel útbaigazítjuk. A vendégszeretetet, az emberek iránti szeretetet mindenhol tudjuk gyakorolni.
Nem tudhatod, ki tér ma be hozzád. legyél vendégszerető, add a tőled telhető legjobbat. Sosem tudhatod, mikor vendégelsz meg angyalokat
(1Korintusi levél 16,14)
„Mindent az isteni szeretet által tegyetek!”
Ámen

Legyen szép napod


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése